Verstoringen in de IT-infrastructuur kun je gerust virtuele natuurrampen noemen. Hackers worden steeds slimmer en omzeilen soms zelfs de beste security-oplossingen, waardoor gebruikers niet meer kunnen werken. Daarom is het belangrijk om je data recovery goed geregeld te hebben. Het op orde brengen van je informatievoorziening na een calamiteit is namelijk een grote uitdaging.
Breng de gevolgen van een ongeplande uitval in kaart
Er vindt een netwerkstoring plaats of nog erger: je bent gehackt. Je kunt geen contact meer leggen met collega’s en je data is onbereikbaar. Een absolute nachtmerrie die je koste wat het kost wil voorkomen. Hoe stel je je data veilig in geval van een ‘worst-case-scenario’?
Bedenk om te beginnen met het team hoe een ongeplande uitval jouw organisatie kan beïnvloeden, zodat je inzicht krijgt in de mogelijke gevolgen. Een back-upoplossing is immers alleen nuttig als iedereen de strategie en het belang van een goede data back-up begrijpt. Neem daarom in elk geval de volgende vragen met elkaar door: Hoe kun je doorwerken als gegevens uit een bepaalde applicatie niet meer beschikbaar zijn? Waar zijn de applicaties van afhankelijk? Welke ketens zijn er en welke regelgeving moet er nageleefd worden? Denk hierbij aan verplichte beschikbaarheid, maar ook aan verplichte beveiliging.
Disaster Recovery als paraplu
Nu komt het ingewikkelde gedeelte, want veel organisaties denken dat Disaster Recovery en (data-)back-ups standaard onderdeel uitmaken van een afgenomen dienst. Dit is niet het geval en daarom is het opzetten van een eigen Disaster Recovery plan met betrouwbare, consistente data back-ups van cruciaal belang. Schaar Disaster Recovery en back-ups ook niet onder hetzelfde kopje, want er zit een wezenlijk verschil tussen de twee. Terwijl Disaster Recovery de paraplu is die de volledige strategie voor het reageren op een calamiteit of rampgebeurtenis omvat, vallen kopieën van essentiële data, bestanden en informatie (de back-ups) hieronder.
Meerdere back-upmethodes en een heldere strategie
Met het maken van een data back-up voor het veiligstellen van je bedrijfsdata, -bestanden en -informatie maak je al een goede start. Nog beter zou zijn om meer dan één back-upmethode toe te passen. Zolang je maar eerst een beleidsdocument hebt opgesteld waarin de strategie achter de methodiek staat beschreven. Een heldere Disaster Recovery strategie bevat de versleuteling, cadans, testen, retentie en toegang tot en van de back-up. Door eens per jaar het plan en je back-ups te testen, kun je zaken aanpassen waar nodig en kom je erachter hoe snel je bij calamiteiten belangrijke bedrijfsprocessen weer kunt oppakken.
Ga hoe dan ook na of binnen jouw organisatie:
- de back-up nog goed is;
- de hersteltijd nog binnen de norm is;
- er bepaalde applicaties zijn die een DR-oplossing vereisen in plaats van of aanvullend aan een back-up.
In samenwerking met onze partner iland kun je nu 30 dagen gratis ervaren hoe je jouw gegevens optimaal kunt beschermen. Ontdek hier welk proefpakket het beste bij jouw situatie past.