CSN Groep Logo

Waarom de IT-vitaliteit van je zakenpartners ook voor jou belangrijk is

Bij een samenwerking, overname of investering is er vooral aandacht voor een Due Diligence-onderzoek op financieel vlak, maar de IT-vitaliteit van bedrijven blijft sterk onderbelicht. Dit is zorgelijk, want in het ergste geval kun jij met al je goede bedoelingen enorme imagoschade lijden of zelfs failliet gaan.

Kijk niet alleen onder de motorkap

Aangezien vrijwel alle bedrijven tegenwoordig IT-gedreven zijn is het vaststellen van de kwaliteit van de IT een must geworden. Zeker als je op het punt staat om een organisatie over te nemen of om erin te investeren. Dit geldt óók voor niet-technologiebedrijven die voor de meeste dagelijkse taken IT gebruiken. Denk hierbij aan CRM- en ERP-systemen, e-mail, transactieregistratie- en informatiebeheersystemen.

Vergelijk het onderzoeken van de IT-vitaliteit met de koop van een auto. Je wil voor de koop onder de motorkap hebben gekeken. Dit ziet er misschien goed uit, maar zet ‘m voor de zekerheid ook nog even op de brug. Heeft de auto geen last van een lekkende uitlaat of andere gebreken die je gemist had als je enkel onder de motorkap was blijven kijken? Zoals je een auto op een objectieve manier kunt controleren, kun je dit ook met de gezondheid van de IT binnen een organisatie doen.

Vragen, vragen, vragen…

Door middel van een IT Due Diligence-onderzoek controleer je of een bedrijf haar IT-architectuur en processen op orde heeft. Opereert het bedrijf als één bedrijf of is er bijvoorbeeld sprake van een fusie van 5 bedrijven die elk nog hun manier van (handmatig) werken heeft? Hoe gaat een organisatie om met data en de versies waar men mee werkt? Hoe is het netwerk gesegmenteerd? Het merendeel heeft met dit laatste helemaal niets gedaan. Denk ook aan licenties: zijn ze compliant of staat je een claim te wachten vanwege onbetaalde exemplaren? Welke software en applicaties worden er gebruikt? Hoe heeft de organisatie de wachtwoorden geregeld en hoe zit het met het patchbeleid?

IT Due Diligence
Een gestandaardiseerde IT-check

Door alle aspecten van de IT te analyseren brengt CSN Groep de risico’s en kansen op de korte en lange termijn voor jou in kaart. Een onderzoek dat voor de IT-kant door CSN inmiddels gestandaardiseerd is. Zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van het risicoprofiel. Financieel kun je alles geregeld hebben, maar als de digitale deuren niet meer open kunnen waardoor medewerkers niet meer kunnen werken, dan loop je meer risico dan valt uit te drukken in geld en een negatief imago. Kijk bijvoorbeeld naar de recente hack bij Kaseya waarbij honderden bedrijven zijn gedupeerd. Daarom wil je te allen tijde controleren of een bedrijf de IT-infrastructuur op orde heeft.

Houd de deur goed dicht

Heb je een bedrijf overgenomen waarvan de IT dat niet op orde is en het wordt gehackt, dan zal CSN Groep eerst de oude situatie weer enigszins werkbaar moeten zien te krijgen. Pas daarna kan de zaak verbouwd worden naar een up-to-date werkomgeving. Om af te komen van zowel de directe als de imagoschade, moet je enorm veel investeren en daar is niemand op voorbereid. Daarom geldt voor elk bedrijf: houd de deur goed dicht om de risico’s te minimaliseren en voer een data-analyse uit. Daarbij kijk je elke keer wie er toegang heeft tot je netwerk en ga je na welk risico je daarbij loopt. Dus ga je investeren of neem je een bedrijf over, neem dan de IT-infrastructuur mee als onderdeel van je Due Diligence onderzoek.

Laat jouw digitale veiligheid onder de loep nemen aan de hand van een IT Due Diligence-onderzoek. Contacteer Mathijs gerust voor meer informatie.

check de

IT van je

partners

Karste de Vries

Contact Mathijs

Bel Mathijs Bakker op 088 999 09 99 of mail naar m.bakker@csngroep.nl