Klaar voor de volgende stap
Hoe krijg je het BIM in AVD-verhaal nu inzichtelijk voor iedere organisatie? Over die vraag is CSN Groep zich samen met Microsoft en NVIDIA gaan buigen. Al vrij snel ontstond het idee om een gezamenlijk event te organiseren waar zowel het technische als het praktische verhaal achter BIM in Azure Virtual Desktop zou worden verteld. Op dinsdag 18 oktober was het zover: voor meer dan 100 bezoekers is er ingegaan op de techniek en heeft bouwbedrijf Waal in een klantcase haar praktijkervaringen gedeeld met organisaties die klaar zijn voor de volgende stap.
De eerste editie van het BIM in AVD-event gemist? Meld je hier aan voor de volgende op dinsdag 14 maart.
Als je de kosten voor je huidige oplossing goed in beeld hebt, kan de businesscase gemaakt worden.
Wat kost BIM in AVD?
Natuurlijk is de meest gestelde vraag: ‘Wat kost het?’ Dan kun je de volgende tegenvraag verwachten: ‘Wat kost je huidige oplossing?’ Als je dat goed in beeld hebt, kan de businesscase gemaakt worden. In het kostenoverzicht dat door Waal is gepresenteerd, zijn niet alleen de eenmalige kosten voor de aanschaf van de hardware, UPS, switching en storage meegenomen, maar ook de kosten voor training, support en licentiekosten.
De voordelen wegen zwaarder
Waal heeft de loonkosten wel meegenomen, waardoor tijdens haar presentatie bleek dat de totaalkosten voor de Cloud-oplossing ongeveer 8% hoger uitkwamen dan de on-premises-omgeving die ze voorheen had. De Cloud-oplossing valt in dit geval weliswaar duurder uit, maar Waal vindt de voordelen die deze oplossing met zich meebrengt zwaarder wegen dan de extra kosten.
De bestaande omgeving beheren is veel gedoe
Uit de één-op-één-gesprekken tijdens BIM in AVD blijkt dat veel organisaties een afweging aan het maken zijn om hun huidige omgeving te vervangen of nu de stap te maken naar de Cloud. Vaak gaat het hier om on-premises- of co-locatie-oplossingen. De ervaringen met de bestaande omgeving zijn niet altijd positief: het is veel gedoe om de omgeving up-to-date te houden en deze goed te blijven beschermen tegen kwetsbaarheden. Hierdoor komt de gebruikerservaring meer dan eens in het geding.
Hoe je wendbaar en weerbaar blijft
Hoe blijf je als organisatie wendbaar en weerbaar in een tijd waar er krapte op de arbeidsmarkt heerst en er sowieso al langere tijd sprake is van een te kort aan goede IT’ers? Een eigen IT-omgeving onderhouden en de organisatie continu draaiende houden kent dus al behoorlijk wat uitdagingen. Nu zou de motivatie om in de Cloud te gaan werken niet enkel moeten draaien om minder beheer en minder complexiteit. Denk ook kritisch na over de afhankelijkheid van je IT-infrastructuur. Hoe snel ben je weer up-and-running na een storing? Ligt er een Disaster Recovery Plan klaar? Kun je nu eenvoudig werkplekken op- en afschalen? Zeker die laatste vraag heeft, gezien de economische situatie, de aandacht van de bouwbranche.
Daadwerkelijk het einde van on-premises-werkomgevingen?
Luidt de intrede van online werkplekken nu daadwerkelijk het einde in van on-premises-werkomgevingen? Zeker niet! Menigeen had een aantal jaar geleden al verwacht dat het verkopen van hardware substantieel zou afnemen, maar dit bleek niet aan de orde te zijn. Zelfs nu we te maken hebben met grote uitdagingen rond leveringen van hardware door de huidige situatie in de wereld, wordt niet verondersteld dat dit een einde maakt aan de on-premises-omgevingen.
De public Cloud is niet onveilig. Dit heeft vaak te maken met onwetendheid op het gebied van security.
Public Cloud is (on)veilig
Veel organisaties beschouwen de public Cloud nog altijd als onveilig. Dit heeft vaak te maken met onwetendheid op het gebied van security. Daarom is het goed om te weten dat ook Microsoft inmiddels security biedt voor de public Cloud. In het Rijksbreed Cloudbeleid heeft de overheid haar informatie hierover medio dit jaar bijgesteld.
De invloed van verSaaSing op het BIM-applicatielandschap
Eerst even ter verduidelijking: een SaaS-oplossing draait in een browser en wordt door de leverancier als dienst in een pay-per-use-model aangeboden. Het is dus niet een de HTML-toegang tot een Virtuele desktop. Om een traditionele client-serveroplossing in een browser te kunnen aanbieden, moeten Independent Software Vendors veel werk verzetten. Vaak moet de applicatie volledig opnieuw worden opgebouwd. Dit heeft tot gevolg dat leveranciers soms een gevirtualiseerde desktopapplicatie aanbieden en die vermarkten als Cloud-oplossing.
Ontwerpen = betalen
Conclusie: de verSaaSing van de ontwerpapplicaties is nog niet echt in beweging. Autodesk Formit, Tinkercad en Trimble SketchUp for Web bieden wel oplossingen om een basisontwerp op te kunnen zetten, maar met beperkte functionaliteit. Deze worden vaak voor het (basis)onderwijs en bijna als kinderspeelgoed gepositioneerd. Soms worden ze zelfs gratis aangeboden.
Volop kansen
De markt voor een online BIM-werkomgeving waar de ontwerpapplicaties en SaaS-oplossingen samenkomen is volop in beweging. De kansen om de wendbaarheid en weerbaarheid van organisaties in de bouw, architectuur en installatie te vergroten zijn enorm. Juist in het huidige economische klimaat.
Ontdek op dinsdag 14 maart de mogelijkheden van BIM in Azure Virtual Desktop en krijg van een ervaringsdeskundige te horen wat BIM in AVD voor de organisatie betekent. Meld je direct aan via onderstaand formulier.