CSN Groep Logo

BIM in Azure Virtual Desktop: waarom juist nu?

Waarom zou je juist nu kiezen voor BIM in Azure Virtual Desktop (AVD) als online grafische werkplek? Dit heeft vooral te maken met een aantal zaken die bij elkaar gekomen zijn. Denk hierbij aan de beschikbaarheid van een snelle AVD en de volwassenheid en security van Azure. Door het pay-per-use (OpEx) model is het inzetten van deze online werkplekken interessant voor elke organisatie.
Zoals eerder beschreven levert CSN Groep sinds 2016 online grafische werkplekken. Deze pay-per-use-werkplekken zijn bedoeld voor zowel projectmatig gebruik als een vaste BIM-werkplek. Met name de Azure Virtual Desktop is de ‘game changer’. Dat betekent dat deze werkplekken nu ook in de public cloud goed kunnen presteren. Daar komt de invloed van de verSaaSing op het gebruik van BIM-applicaties bij.
Klaar voor de volgende stap

Hoe krijg je het BIM in AVD-verhaal nu inzichtelijk voor iedere organisatie? Over die vraag is CSN Groep zich samen met Microsoft en NVIDIA gaan buigen. Al vrij snel ontstond het idee om een gezamenlijk event te organiseren waar zowel het technische als het praktische verhaal achter BIM in Azure Virtual Desktop zou worden verteld. Op dinsdag 18 oktober was het zover: voor meer dan 100 bezoekers is er ingegaan op de techniek en heeft bouwbedrijf Waal in een klantcase haar praktijkervaringen gedeeld met organisaties die klaar zijn voor de volgende stap.

Tijdens dit event bleek wederom dat dit hét moment is om te kiezen voor pay-per-use online werkplekken. Zeker nu het mogelijk is om speciale workloads (BIM-applicaties) te kunnen onderbrengen in Azure. Inmiddels is de kennis van de tooling voor het opbouwen en beheren van deze online werkomgevingen beschikbaar en werken de eerste klanten ermee.

De eerste editie van het BIM in AVD-event gemist? Meld je hier aan voor de volgende op dinsdag 14 maart.

Als je de kosten voor je huidige oplossing goed in beeld hebt, kan de businesscase gemaakt worden.

Wat kost BIM in AVD?

Natuurlijk is de meest gestelde vraag: ‘Wat kost het?’ Dan kun je de volgende tegenvraag verwachten: ‘Wat kost je huidige oplossing?’ Als je dat goed in beeld hebt, kan de businesscase gemaakt worden. In het kostenoverzicht dat door Waal is gepresenteerd, zijn niet alleen de eenmalige kosten voor de aanschaf van de hardware, UPS, switching en storage meegenomen, maar ook de kosten voor training, support en licentiekosten.

De ervaring leert dat de beheeruren van monitoring, patching en configuraties van een dergelijke werkomgeving vaak wordt vergeten. Als deze kosten niet in de business case worden meegenomen, ontstaat er een aanzienlijk verschil in de kosten die je denkt kwijt te zijn bij het kiezen voor online werkplekken en de huidige situatie. Toch horen de loonkosten van degene die verantwoordelijk is voor het beheer van een de werkomgeving wel degelijk in de case.
Digitaal ontwerp - Andre Morales Kalamar
De voordelen wegen zwaarder

Waal heeft de loonkosten wel meegenomen, waardoor tijdens haar presentatie bleek dat de totaalkosten voor de Cloud-oplossing ongeveer 8% hoger uitkwamen dan de on-premises-omgeving die ze voorheen had. De Cloud-oplossing valt in dit geval weliswaar duurder uit, maar Waal vindt de voordelen die deze oplossing met zich meebrengt zwaarder wegen dan de extra kosten.

De bestaande omgeving beheren is veel gedoe

Uit de één-op-één-gesprekken tijdens BIM in AVD blijkt dat veel organisaties een afweging aan het maken zijn om hun huidige omgeving te vervangen of nu de stap te maken naar de Cloud. Vaak gaat het hier om on-premises- of co-locatie-oplossingen. De ervaringen met de bestaande omgeving zijn niet altijd positief: het is veel gedoe om de omgeving up-to-date te houden en deze goed te blijven beschermen tegen kwetsbaarheden. Hierdoor komt de gebruikerservaring meer dan eens in het geding.

Hoe je wendbaar en weerbaar blijft

Hoe blijf je als organisatie wendbaar en weerbaar in een tijd waar er krapte op de arbeidsmarkt heerst en er sowieso al langere tijd sprake is van een te kort aan goede IT’ers? Een eigen IT-omgeving onderhouden en de organisatie continu draaiende houden kent dus al behoorlijk wat uitdagingen. Nu zou de motivatie om in de Cloud te gaan werken niet enkel moeten draaien om minder beheer en minder complexiteit. Denk ook kritisch na over de afhankelijkheid van je IT-infrastructuur. Hoe snel ben je weer up-and-running na een storing? Ligt er een Disaster Recovery Plan klaar? Kun je nu eenvoudig werkplekken op- en afschalen? Zeker die laatste vraag heeft, gezien de economische situatie, de aandacht van de bouwbranche.

Daadwerkelijk het einde van on-premises-werkomgevingen?

Luidt de intrede van online werkplekken nu daadwerkelijk het einde in van on-premises-werkomgevingen? Zeker niet! Menigeen had een aantal jaar geleden al verwacht dat het verkopen van hardware substantieel zou afnemen, maar dit bleek niet aan de orde te zijn. Zelfs nu we te maken hebben met grote uitdagingen rond leveringen van hardware door de huidige situatie in de wereld, wordt niet verondersteld dat dit een einde maakt aan de on-premises-omgevingen.

Er zijn al wel situaties voorgevallen waarin een tijdelijke online-oplossing als overbrugging kon fungeren om de levertermijn van de hardware het hoofd te bieden. Daarnaast wordt er altijd een weloverwogen advies gegeven over de CapEx-/OpEx-keuze. Hier komen hybride financiële vormen aan de orde waarbij er zowel hardware wordt aangeschaft als per online werkplek wordt afgerekend. Een zogenoemde private Cloud heeft voor een organisatie veel voordelen. Zeker als je kunt rekenen op een deskundige Managed Service Provider die je kan ontzorgen op het gebied van beheer en onderhoud.

De public Cloud is niet onveilig. Dit heeft vaak te maken met onwetendheid op het gebied van security.

Public Cloud is (on)veilig

Veel organisaties beschouwen de public Cloud nog altijd als onveilig. Dit heeft vaak te maken met onwetendheid op het gebied van security. Daarom is het goed om te weten dat ook Microsoft inmiddels security biedt voor de public Cloud. In het Rijksbreed Cloudbeleid heeft de overheid haar informatie hierover medio dit jaar bijgesteld.

De invloed van verSaaSing op het BIM-applicatielandschap

Eerst even ter verduidelijking: een SaaS-oplossing draait in een browser en wordt door de leverancier als dienst in een pay-per-use-model aangeboden. Het is dus niet een de HTML-toegang tot een Virtuele desktop. Om een traditionele client-serveroplossing in een browser te kunnen aanbieden, moeten Independent Software Vendors veel werk verzetten. Vaak moet de applicatie volledig opnieuw worden opgebouwd. Dit heeft tot gevolg dat leveranciers soms een gevirtualiseerde desktopapplicatie aanbieden en die vermarkten als Cloud-oplossing.

Hoe zit het dan vervolgens met de verSaaSing van het BIM-applicatielandschap? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen ontwerpapplicaties en applicaties voor het beheer, bekijken en delen van BIM-data. De grote vendoren als Autodesk en Trimble bieden steeds meer functionaliteit aan in de Cloud. Alleen is de ontwerpapplicatie vaak nog door een plugin verbonden met de Cloud-oplossing. Daarbij word je vaak geconfronteerd met extra kosten voor een dienst, terwijl het voorheen gewoon een functie was in de applicatie.
Oplossingen als BIMlink en Dalux zijn onafhankelijker van een ontwerpoplossing en kunnen daarom volledig in de Cloud worden aangeboden. Bijkomend voordeel: ze integreren eenvoudig met meerdere applicaties.
Ontwerpen = betalen

Conclusie: de verSaaSing van de ontwerpapplicaties is nog niet echt in beweging. Autodesk Formit, Tinkercad en Trimble SketchUp for Web bieden wel oplossingen om een basisontwerp op te kunnen zetten, maar met beperkte functionaliteit. Deze worden vaak voor het (basis)onderwijs en bijna als kinderspeelgoed gepositioneerd. Soms worden ze zelfs gratis aangeboden.

Al snel word je weer naar de desktopapplicatie geleid met teksten als ‘wanneer u klaar bent om te ontwerpen als een professional, klik hier’, gevolgd door een downloadknop en natuurlijk een factuur.
Volop kansen

De markt voor een online BIM-werkomgeving waar de ontwerpapplicaties en SaaS-oplossingen samenkomen is volop in beweging. De kansen om de wendbaarheid en weerbaarheid van organisaties in de bouw, architectuur en installatie te vergroten zijn enorm. Juist in het huidige economische klimaat.

Ontdek op dinsdag 14 maart de mogelijkheden van BIM in Azure Virtual Desktop en krijg van een ervaringsdeskundige te horen wat BIM in AVD voor de organisatie betekent. Meld je direct aan via onderstaand formulier.

BIM in

AVD als

werkplek

Karste de Vries

Contact met Michiel

Bel Michiel van Bergen op 088 999 09 12 of mail naar m.bergen@csngroep.nl