CSN Groep Logo

Hoe applicaties geen invloed hebben op je digitale veiligheid

Hoe zorg je ervoor dat medewerker gebruik kunnen maken van verschillende applicaties, zonder in te leveren op de digitale veiligheid? Een firewall is immers niet de beveiligingsoplossing die je zoekt bij het benaderen van cloudapplicaties. Deze situatie vraagt om het afdwingen van een bedrijfsbeleid dat beveiligingsincidenten en compliance-overtredingen tot een minimum beperkt. Zo kan iedere medewerker veilig cloudapplicaties openen en gebruiken.

Geschreven door: Dennis Hoogland, Security Engineer bij CSN Groep

Veel medewerkers hebben binnen hun organisatie toegang tot een breed scala aan applicaties. Deze kunnen zowel on-premises als via een hosted datacenter of cloud-omgeving toegankelijk zijn. De verschuiving naar de cloud en de invoering van Software as a Service (Saas)-diensten brengt veel uitdagingen met zich mee op security-gebied. Zou het dan niet fantastisch zijn als je een oplossing hebt dat al het digitale verkeer standaard inspecteert? En dat onveilige apparaten geen toegang kunnen krijgen tot je netwerk?

Secure Access Service Edge (SASE) als basis
Met al die applicaties op verschillende locaties loop je het risico dat je IT-infrastructuur complex en gefragmenteerd wordt. Met Secure Access Service Edge (SASE) wordt de infrastructuur weer overzichtelijk. Deze netwerkarchitectuur combineert SD-WAN-technologie met secure web gateways, zero trust, firewall-as-a-Service en een Cloud Access Security Broker (CASB). Met SASE kan jouw organisatie de inspanningen en kosten elimineren die nu nog te vaak nodig zijn om de huidige IT-infrastructuur te onderhouden.

Een CASB-oplossing is de veilige weg tussen je medewerkers en cloudtoepassingen en -services.

Maak het gebruik van applicaties inzichtelijk
Heb je eenmaal een overzichtelijke infrastructuur, dan is het met een Cloud Access Security Broker (CASB) eenvoudig te achterhalen welke cloudapplicaties er gebruikt worden. Erg prettig, zeker als je weet dat in de meeste organisaties sprake is van schaduw-IT: applicaties die zonder goedkeuring van de IT-afdeling worden gebruikt door medewerkers. Met een CASB kun je stappen maken in het terugdringen van schaduw-IT. Zo stel je eenvoudig toegang of beperkingen in voor applicaties aan de hand van de locatie en status van een medewerker.

Bescherming van gevoelige informatie
Ook de beveiliging van je organisatie wordt met een CASB vergroot. Bescherm gevoelige informatie als Burgerservice- en creditcardnummers, gezondheids- en bedrijfseigen gegevens met de Data Loss Prevention (DLP)-mogelijkheden binnen een CASB. Daarnaast detecteert de CASB ongewoon gedrag in cloudtoepassingen, herkent het ransomware, schadelijke applicaties en gecompromitteerde gebruikers. Beperk het risico voor je organisatie door CASB in realtime toepassingen te laten analyseren en automatisch oplossingen te laten aandragen voor bedreigingen.

Een CASB biedt maatwerk. Dat betekent flexibele oplossingen en een balans tussen beveiliging van en toegang tot gevoelige informatie. Zo werkt je volledige organisatie veilig en met de juiste applicaties vanaf elke gewenste locatie.

Wat biedt een CASB?

  • Inzicht in (risico’s in) het gebruik van applicaties;
  • Bepalen van voorwaarden en toegangscontrole tot applicaties;
  • Het detecteren van ongewoon gedrag in cloudtoepassingen;
  • Ransomware, schadelijke apps en gecompromitteerde gebruikers herkennen;
  • Het beschermen van gevoelige informatie en voorkomen dat deze informatie gedeeld wordt als hier geen toestemming voor gegeven is;
  • Cloudtoepassingen analyseren en automatisch oplossingen voor bedreigingen aandragen;
  • Maatwerk op basis van je beveiligingsbehoeften.

Wil je weten hoe jouw organisatie applicaties gebruikt en of dit nog beter en veiliger kan?

Een veilig

netwerk

creëren

Karste de Vries

Contact Arjan

Bel Arjan van de Bunt op 088 999 09 23 of mail naar a.bunt@csngroep.nl