CSN Groep Logo

BIM werkplekken nu ook écht interessant vanuit Azure

Ben je al werkzaam in Azure en wil/kun je niet afwijken van deze omgeving en voldoen de huidige BIM werkplekken niet vanwege de gewenste snelheid en grafische kracht? Let dan op: met de nieuwe instance die Microsoft Azure binnenkort uitbrengt worden BIM werkplekken ineens wel interessant vanuit Azure.

Hoe het begon

In 2017 zijn we bij CSN Groep gestart met het aanbieden van pay-per-use BIM-werkplekken vanuit de cloud. Aanleiding was voornamelijk de toenemende vraag vanuit de markt naar een dergelijke oplossing. Zeker tijdens bouwprojecten waar meerdere partijen bij betrokken zijn, hebben ketenpartners behoefte aan een schaalbare oplossing waarvan vooraf bekend is wat de kosten gaan zijn. Daar komt bij dat de ontzorging op het gebied van IT ook heel wenselijk is. Een pay-per-use-oplossing van een Managed Service Provider als CSN biedt dan uitkomst. 

Traditionele BIM-applicaties 

 Veel BIM-ontwerpapplicaties zijn traditionele desktopprogramma’s. Deze applicaties hebben niet alleen een grafische kaart, maar ze zijn ook vaak ‘single-core’ en leunen zwaar op de kloksnelheid van de CPU. Autodesk Revit is hier een voorbeeld van. 

Zelf doen of de Public Cloud? 

 Er zijn verschillende redenen waarom CSN Groep in 2016 heeft besloten om zelf een infrastructuur te bouwen om virtueel grafische desktops op maat te kunnen maken. Ondanks dat de Public Cloud, zoals Microsoft Azure, al sinds 2017 een GPU-ondersteunde serie – de N-series – heeft. De eerste series waren overigens met de NVIDIA Maxwell generatiekaarten uitgevoerd en deze gaan na de zomer van 2022 met pensioen. 

Het grootste probleem waar wij tegenaan liepen? De NVIDIA GPU in de Public Cloud was tot nu toe niet deelbaar. Daarnaast had Azure gekozen voor Intel CPU’s die niet van een hoge kloksnelheid waren voorzien, maar vooral veel cores hadden. De GPU serie in Azure wordt ook grotendeels gepositioneerd voor AI, Deep Learning en HPC workloads. 

Het tweede punt was de ontwikkeling en de beschikbaarheid van Azure Virtual Desktop. Dit heeft pas in 2020 echt vorm gekregen. Naast een werkplek in de cloud vraagt immers ook om een omgeving voor beheer van de images, accounts, toegang en security en dergelijke. GPU VM’s in Azure waren in 2017 simpelweg niet geschikt om High-end VDI’s op te maken voor BIM Modelleurs. Het werkte technisch wel, maar het beheer en de prestaties lieten duidelijk te wensen over. 

Met onze eigen infrastructuur kunnen we de virtueel grafische desktops volledig aanpassen naar de wensen en behoeften van de BIM-gebruiker en zijn/haar applicaties. Inmiddels zijn er in Nederlandse datacenters twee generaties in gebruik. 

BIM Werkplekken in Azure
Trends in het BIM-landschap  

Er komen meerdere smaakjes bij in het BIM-applicatielandschap. Zo worden AR- en VR-toepassingen steeds breder ingezet. Verder worden real-time rendering-oplossingen en point-clouds meer en meer gebruikt in de diverse werkprocessen. Hierdoor veranderen de behoeften van de BIM-gebruiker. Er is nu meer GPU kracht nodig en er vindt een verschuiving plaats van single-core applicaties naar multi-core. De oplossing Enscape van Solibri is hier een mooi voorbeeld van: de minimale systeemeisen zijn verhoogd van 2 GB naar 4 GB grafisch geheugen. 

Verder werd in 2020 de NVv4-serie in Azure geïntroduceerd. Een mooie vooruitgang, want deze serie is op AMD GPU’s en AMD CPU’s gebaseerd én het is de eerste serie in Azure met deelbare GPU’s. AMD noemt dit ‘MxGPU for Virtualized Compute Workloads’. De MD EPYC 7V12(Ment)-CPU’s hebben een basisfrequentie van 2,45 GHz. Een prima bruikbare werkplek voor bepaalde werkprocessen, maar BIM-gebruikers vragen om meer. 

Game Changer 

Microsoft Azure brengt binnenkort een nieuwe instance uit. Die wordt ondersteund door NVIDIA A10 GPU’s en AMD EPYC 74F3V (Milan) CPU’s met een basisfrequentie van 3,2 Ghz. Deze derde generatie AMD-processoren zijn snel. Ze worden aangemerkt als ‘the world’s highest performing x86 server CPU’

Met de NVadsA10v5-serie introduceert Azure virtuele machines mét gedeelde NVIDIA GPU’s. Daarmee wordt deze VM zeer geschikt om in te zetten voor BIM-applicaties. Er zijn zes groottes. De kleinste VM heeft 4 GB NVIDA vGPU, 6 CPU cores en 55 GiB Geheugen met 180 (SSD) GiB opslag. Lijkt al vrij stevig, maar gezien de eerder genoemde trends een prima werkplek. 

Hiermee zijn wij in staat om onze klanten een breder aanbod te doen van werkplekken. Met name de werkplekken die veel grafische kracht vragen of wekplekken die maar een paar uur per dag nodig zijn, kunnen op deze wijze kostenefficiënt worden opgeschaald. Een hybride werkomgeving van on-premises en Public Cloud wordt hiermee in de nabije toekomst een reële mogelijkheid.

De kosten voor werkplekken in Azure in de regio West-Europa worden op 8 april publiekelijk bekendgemaakt. De voorlopige indicatie ligt voor Azure op €0,49 per uur. Dat komt neer op circa €100,- per maand als je uitgaat van 10 uur per dag, 20 dagen per maand. Vergeet hierbij niet de kosten mee te nemen voor het beheer, de eventuele VMware Horizon- of Citrix-licenties, de te ondersteunen IT-infrastructuur en storage die je wellicht ook nodig hebt voor een werkomgeving. Afhankelijk van deze keuzes zal een BIM-werkplek ergens tussen de €150,- en €250,- per maand gaan kosten.

Resultaten 

 De performance van grafische werkplekken wordt vaak getoetst door benchmarks. Naast een aantal algemene benchmarks, zoals de Redway 3D / CAD turbine demo en de Passmark benchmark, wordt binnen de BIM en AEC community de RFO benchmark vaak gebruikt voor deze toetsing. De RFO benchmark is door Gordon Price ontwikkeld voor Autodesk Revit en wordt via het Revit Forum aangeboden. Hier worden ook de resultaten gedeeld.

De resultaten van de RFO benchmark zijn veelbelovend. Een score van 105 is de beste score die ik tot nu toe (de laatste 9 jaar) in virtuele omgevingen heb gemeten!

Nu zullen we de eerste testen ‘in het veld’ laten uitvoeren door echte BIM Modelleurs met echte workloads.

Nieuw Azure VDi

Meer informatie over de BIM Workspace in Azure vind je op de Azure Marketplace of neem contact op met mij en ik leg je haarfijn uit welke oplossing het beste bij jouw organisatie past.

BIM

werkplek

in Azure

Karste de Vries

Contact Michiel

Bel Michiel van Bergen op 088 999 09 12 of mail naar m.bergen@csngroep.nl