CSN Groep Logo

BIM Workspace & ISO 19650: eenvoudig en compliant samenwerken

Ontstaat er in jouw organisatie of bedrijf wel eens verwarring tussen verschillende versies van bouwtekeningen? Of heb je het gevoel dat je intellectuele eigendom niet optimaal is beschermd omdat data rondgestuurd wordt? Toch hoeft veilig werken met BIM, en tegelijk volledig compliant blijven aan de nieuwste normen zoals ISO 19650, niet moeilijk te zijn. In deze blog leg ik je er alles over uit. 

ISO 19650 
De nieuwste ISO-standaard voor BIM – ISO 19650 – omvat richtlijnen voor het beheer van informatie tijdens de gehele levenscyclus van een gebouw. De norm richt zich op een meer gemeenschappelijke aanpak bij het beheer van informatie. Zo kunnen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers projectinformatie efficiënter én veiliger uitwisselen. 

Toch is het geen eenvoudige opdracht om het BIM-proces volledig conform te houden met de meest recente normen of wetgeving, met alle specificaties en uitzonderingen van dien. Een ISO 19650-certificatie is bijvoorbeeld nog niet verplicht in Nederland, maar het is meer dan aan te raden om je organisatie al op die manier in te richten. In het Verenigd Koninkrijk is ISO 19650 bijvoorbeeld al de gangbare norm, en zelfs verplicht bij projecten voor de overheid. 

Door gebruik te maken van BIM Workspace, een virtuele werkomgeving specifiek voor de bouw, voldoe je aan de eisen van informatiebeveiliging en data-uitwisseling zoals gesteld in de norm 19650. Maar wat zijn nu de échte voordelen van een ISO 19650-conformering? 

Integraal en veilig samenwerken 
ISO 19650 stelt veilig en gestandaardiseerd samenwerken voorop; dus óók het veilig delen van informatie. Met BIM Workspace wordt er één versie van de waarheid binnen één centrale omgeving bewaard, die toegankelijk is voor alle projectpartners. Kortom: met BIM Workspace heb je met ieder device, overal en altijd toegang tot alle BIM-data en applicaties. Nooit meer losse bouwtekeningen of blauwdrukken die ongestructureerd bewaard worden op servers, drives of laptops waarover je geen controle hebt!

Meld je aan voor de BIM ronde tafel en kom meer te weten over BIM Workspace en ISO 19650.

Vertrouwen scheppen bij opdrachtgevers
Internationale organisaties die voldoen aan ISO 19650 kunnen eenvoudig met elkaar samenwerken aan projecten. En omdat organisaties efficiënter samenwerken, gaat er minder kostbare tijd verloren. Het certificaat toont niet alleen aan dat alle BIM-processen in orde zijn, maar ook onafhankelijk zijn gecontroleerd. Dat schept vertrouwen bij opdrachtgevers. Niet-gecertificeerde bedrijven worden zelfs vaker uitgesloten bij aanbestedingen.   

Voor bedrijven die vooral lokaal werken, is het certificaat de uitgelezen kans om aan te tonen dat er actief wordt gewerkt aan de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Wanneer een bedrijf voldoet aan ISO 19650, sluit het aan bij de best practices binnen de industrie. Iets om trots op te zijn! 

Benieuwd naar BIM Workspace? Bekijk de video!

demo

BIM

Workspace

Karste de Vries

Contact Michiel

Bel Michiel van Bergen op 088 999 09 12 of mail naar m.bergen@csngroep.nl