CSN Groep Logo

Waarom je zou kunnen kiezen voor een hybride IT-omgeving

Er wordt al jaren geroepen dat het niet een kwestie is van óf we overstappen op de cloud, maar wanneer. Toch wijst de praktijk uit dat volledig vanuit de cloud werken lang niet altijd zaligmakend is. Er heerst eerder een sterke behoefte om vanuit een hybride omgeving aan de slag te kunnen. Wanneer kies je nu voor de cloud, on-premises of hybride IT-omgeving?

Geschreven door: Richard van de Kamp, Technisch Consultant bij CSN Groep

Voordelen van de cloud

Veel organisaties beginnen regelmatig met de vraag of wij voor een volledige overstap naar de cloud kunnen zorgen. Hierna kunnen ze direct rekenen op de tegenvraag: Waarom zou je alle werkzaamheden vanuit de cloud wíllen regelen?

De cloud heeft een aantal mooie voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van Software as a Service (SaaS), het feit dat je via de cloud data kunt opslaan en dat je wereldwijd aan de slag kunt. Zolang je een internetverbinding hebt uiteraard. Verder is de schaalbaarheid erg interessant. Of je nu meer of minder capaciteit nodig hebt, dit is eenvoudig en snel aan te passen.

Verder ben je niet langer alleen verantwoordelijk voor de cybersecurity zodra je kiest voor een of meerdere datacenters. Stel je dat je via ons gebruikmaakt van een datacenter, dan zullen wij ook moeten bijdragen aan het creëren van een veilige cloudomgeving, zodat jouw gegevens zijn beschermd.

Voordelen van on-premises

Ga je voor on-premises servers, dan ben je verzekerd van snelheid en een continue verbinding. Daardoor is het mogelijk om lokaal sneller grote bestanden op te roepen en kun je dus sneller werken. On-premises is weliswaar in initiële aanschaf duurder in vergelijking met de cloud, maar je hebt altijd toegang tot de tools die je nodig hebt. Erg fijn als je bijvoorbeeld in de logistiek werkzaam bent. De ene lading volgt de andere snel op en hierin wil je geen vertragingen hebben in je verbinding of, erger nog, uitval.

Daarnaast heb je de lokale server in eigen beheer en je bent niet afhankelijk van een andere partij op afstand, jij hebt de verantwoordelijkheid dat de boel blijft draaien. Dit geeft je ook de vrijheid om eenvoudiger te wisselen van IT-beheerder. Je hebt hier echter wel de juiste kennis/mensen voor nodig om grip te houden.

De nadelen

Kies je voor een SaaS-oplossing, dan wordt er voor je bepaald wanneer bepaalde updates worden doorgevoerd. Als de tooling wordt aangepast, terwijl jij op een cruciaal moment de software hard nodig hebt, dan kan dit tot problemen leiden. Ook ben je afhankelijk van je internetlijn die vaak minder snel is. Wil je een snellere verbinding? Dan ben je hier weer meer geld aan kwijt. Bij het wegvallen van de verbinding, loop je het risico dat je organisatie plat komt te liggen. Hoe lang kun je het je permitteren om uit de lucht te zijn?

Houd je alles on-premises, dan moet je mensen hebben om alles te kunnen inrichten en beheren. En je zult er rekening mee moeten houden dat je geen single point of failure (SPOF) nodig hebt in het geval er een server stukgaat. De opslag kan in dat geval op een andere server opgestart worden. Die expertise moet je allemaal in huis hebben. Heb je ook nagedacht aan de back-up en de veiligheid van je data?

Schematische weergave van een hybride IT-omgeving
Hybride IT-omgeving
Hybride: het beste van twee werelden?

Zowel de cloud als on-premises hebben dus voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om het gesprek met je IT-partner aan te gaan en te onderzoeken welke programma’s je in de cloud of on-premises wilt hebben. Elke organisatie is immers uniek. Het gaat uiteindelijk vrijwel altijd om het vinden van de balans tussen afhankelijkheden als budget en benodigde snelheid.

Waar je zoal over na moet denken:
  • Hoeveel bandbreedte is je internetlijn?
  • Kan het voorkomen dat je systeem buiten werking treedt door een single point of failure (SPOF) of heb je twee punten ingeregeld waar data op binnenkomt?
  • Weet je wat het je kost op het moment dat de organisatie stil komt te liggen?
  • Is er sprake van ‘quick wins’ die je uit de cloud kunt halen? Denk hierbij aan Microsoftpakketten.
  • Heb je te maken met programma’s die altijd beschikbaar moeten zijn?
  • Heb je te maken met tooling die op bepaalde momenten hoe dan ook nagelopen moeten worden om te weten of het nog werkt?
  • Hoe heb je de dataveiligheid geborgd? Wat gebeurt er nu als medewerkers op een verkeerde link klikken en hoe zijn ze getraind om cyberaanvallen te voorkomen?
  • Heb je nu een kopie van je back-up in de cloud? Weet je ook hoelang het duurt voordat je deze back-up hebt teruggehaald als het zou moeten?
  • Heb je een Disaster Recovery-plan klaarliggen?
  • Hoe houd je de IT backend bij?

Door je IT-partner al aan de voorkant te betrekken, weet je zeker dat je uiteindelijk een oplossing hebt staan die past bij jouw organisatie.

Waar begin je?

‘Even overstappen naar de cloud’ bestaat niet. Het verschilt per organisatie wat er in de cloud kan draaien en wat niet. Je moet echt weten wat je wilt. Als je dit nog niet helder hebt, dan weet je vaak wel wat je absoluut niet wil. Hoe je er ook instaat, wij gaan graag met jou de diepte in. Maak voor een toekomstbestendige organisatie een start met jouw digitale reis door onze whitepaper te downloaden.

cloud

hybride

on-premises

Karste de Vries

Ga met Karste de diepte in

Bel Karste de Vries op 088 999 09 79 of mail naar k.vries@csngroep.nl